Emlékeznek még Sophiára, a világ első olyan humanoid robotjára, aki állampolgárságot kapott? Sophia pár éve a legnagyobb média személyiséggé avanzsált, ami nem csoda, hiszen ő volt a mesterséges intelligencia legfuturisztikusabb megtestesítője. A robotizáció mindig is lázba hozta az emberiség földi halandóit, így van ez a szoftver robotok világával is. Izgalmas és egyben örömteli különbség, hogy az évekkel ezelőtti állapotokhoz képest a robot program egyre inkább a hétköznapi munkavégzésünk része és a kereskedelmi trendek elengedhetetlen eszköze. Egy robot szoftver soha nem fárad el és garantáltan könnyű vele kijönni. Mi biztosan megelőlegeznénk neki egy virtuális év dolgozója címet.

” Nagy baj az, ha te még mindig a cipődet fűzöd, mikor mások már masíroznak “

/Moldova György/

A szaúd-arábiai robotnő, Sophia. (kép forrása: erdelynaplo.ro)

Bemutatjuk az új kollégát: a szoftver robotot!

Ahhoz, hogy a vállalatok valódi megtakarításokat érjenek el, optimalizálják belső folyamataikat és motiválják dolgozóikat, nem kell mindent felforgató és feje tetejére állító változásokban gondolkozni. Egy olyan környezetben, ahol jelentős munkaerő hiánnyal és fluktuációval számolhatunk, nagyon is aktuális kérdés, hogy ki lehet-e váltani a monoton, repetitív feladatokat más segítséggel úgy, hogy ez ne járjon együtt többéves bonyolult fejlesztéssel. Erre a nagyon is időszerű kérdésre a válasz nem más mint a szoftverrobotizálás, ami standardizált munkakörökben váltja fel és másolja le az emberi tevékenységet. És mint mindennek, természetesen ennek a folyamatnak is van egy roppant frappáns rövidítése, ami nem más mint az (dobpergés): RPA, azaz Robotic Process Automation.

Milyen üzleti folyamatokat váltanak ki?

A szoftver robotok egy kiváló kolléga, akivel garantáltan nem fogunk konfliktusba kerülni egy-egy stresszesebb időszakban. Szépen csendben végzi a dolgát és rengeteg munkafolyamatot vált ki eredményesen. Ilyen a számlák nyomtatása vállalatirányítási rendszerekből; bankkivonatok letöltése és könyvelése vállalatirányítási rendszerbe; rendelések lekezelése; ügyfelek folyószámla adatainak letöltése ügyfélkapuról, azokról kimutatások készítése és elküldése. A szoftver robot kiváló munkaerő egy termelő vállalatnál is, ahol nagy mennyiségű adatokat kell lekezelni. Ilyen például, amikor az excel fájlokból kell adatokat kinyerni és rögzíteni a vállalatirányítási rendszerünkbe.
Olyan üzleti folyamatokat érdemes robotizálni, amelyek:

  • Gyakoriak
  • Jelentős humán erőforrást igényelnek
  • Demotiválóak
  • Döntési pontjaik jól körülhatárolhatók
  • Jól dokumentálhatók
  • Standard módon futnak le
  • Üzleti alkalmazásokra épülnek

Milyen területeken alkalmazható az RPA?

Olyan környezetben, ahol a belső, standard folyamatok már jól körülhatárolhatóan kialakultak, és a munka egymástól technológiailag különálló rendszerekben történik. Tipikusan ilyen terület a pénzügy/könyvelés, a bankszektor, a szolgáltatóközpontok, a HR, és egyéb adminisztrációval járó területek.  Egy  robotszoftver bevezetés nagyban hozzájárul a munkaerő közérzetének javításához, akiknek kevésbé kell standard, folyton ismétlődő feladatokkal foglalkozni, és sokkal inkább részt tudnak vállalni a vállalat konstruktív működésében.
Érdekesség, hogy az Oxford Martin School – The Future of Employment című tanulmánya szerint a jövőben a könyvelő, könyvvizsgáló asszisztens, adó ügyintéző, bérszámfejtő és munkaidő-nyilvántartó munkakört 90% fölötti valószínűséggel veszik majd át a robotok.

Mennyi idő alatt térül meg?

Deloitte tanulmánya szerint egy RPA (szoftverrobot) bevezetésével 12 hónap alatt képes a beruházási költség megtérülni. A vállalkozások átlagosan 9,3 hónapos megtérülési időszakkal terveznek, míg a valóságban a megtérülés az RPA bevezetésével 11,5 hónap. Saját tapasztalataink azt mutatják, hogy 6 hónap a reális megtérülési idő.

Milyen bizonyított előnyei vannak egy ilyen szoftver robotnak?

Egy ilyen kolléga csak előnyünkre válhat, hiszen 24 órában képes dolgozni és jóval gazdaságosabb az emberi munkaerőnél. Gyorsabb és lényegében hibátlanul végzi el feladatát, valamint rugalmasan illeszthető bármilyen informatikai környezethez. Az ismétlődő folyamatok automatizálásával nem csak a költségek csökkenthetők, hanem az átfutási idő is akár nullára redukálódik. A szoftverrobotok kiemelt előnye még, hogy a bevezetést követően a vállalat képviselői, komoly IT kompetencia nélkül is képesek új feladatokat definiálni vagy változás esetén frissíteni.

Tovább RPA megoldásunkhoz!