Történelmi csúcsra jutott a munkaerőhiány Magyarországon. A versenyszféra és a költségvetési szektor egyaránt súlyos problémával küzd szakképzett fizikai és szellemi vonalon egyaránt. 2022 áprilisa és júniusa között közel 100.000 betöltetlen álláshely volt, összehasonlításképp a koronavírus előtti csúcs 90.000 meghirdetett pozíciónál volt. A demográfiai adatok azt ígérik, hogy a hosszú távú probléma a folyamatosan csökkenő munkaerőállomány lesz, ami azt eredményezi, hogy előbb-utóbb minden vállalat bőrén érzi majd a problémát.

Az ipari vállalkozások életében gyakorlatilag mindennapos eset, hogy a munkavállalói kapacitás hiánya gátat szab a pénzügyi fejlődésnek. Gyakran nem tudnak elvállalni bizonyos megrendeléseket, illetve meglévő projektjeiket is csak hosszabb határidő alatt képesek elvégezni. Az sem ritkán fordul elő, hogy ebben a feszült helyzetben plusz nyomást tesznek a munkáltatók a mérnökökre, ami a munkavégzési hatékonyság romlásához, de végső esetben a dolgozók felmondásához is vezethet.

Mely ágazatok küzdenek leginkább emberhiánnyal?

Kiemelkednek a szakmunkát igénylő pozíciók, ezen belül is például a vendéglátás és idegenforgalom területén, illetve a gyártási szektorban égető a munkaerőhiány. Rengeteg, korábban a vendéglátás területén dolgozó szakember más területen kezdett el dolgozni. Közülük sokan nem tértek vissza az eredeti szakmájukhoz és továbbra is inkább gyártó, logisztikai vagy más területeken dolgoznak tovább. Sokan korábban a járványhelyzet lezárásai miatt vállaltak más munkát, de még most is úgy érzik, hogy az új terület nagyobb biztonságot és kiszámíthatóbb jövőt kínál számukra.
Targoncavezetőkre például hatalmas kereslet van. A legtöbb vállalat tapasztalt targoncavezetőt szeretne a csapatában tudni, így azon a cégek, amelyek nyitottak a pályakezdő targoncavezetők foglalkoztatására, azok nagyobb eséllyel tudják feltölteni a létszámot. Bevált gyakorlat a már meglévő raktáros állomány beiskolázása targoncavezető képzésre.
Hiányszakmaként említették a szakértők azokat az elektronikai (villanyszerelő, elektronikai műszerész, gépbeállító, karbantartó) vagy fémipari (hegesztő) pozíciókat, amelyek komolyabb végzettséget igényelnek.

Eszközök  a munkaerőhiánnyal szemben.

Diákmunka.
Az emberi erőforrás csökkenésének kezelésére sok vállalat, de főként a feldolgozóipar elsősorban a diákmunkát látja megoldásnak, a vállalkozások 48,3 százaléka alkalmazza ezt a módszert a nehézségek enyhítésére.

Munka átszervezés
Egy igen veszélyes jelenség, mivel a vezető sokszor abban hitben él, hogy optimalizálta a feladatokat, de a munkaerőhiányból faakadó átszervezések a meglévő állományt terhelik pluszban. Az átszervezést úgy lehet hatékonyan véghez vinni, ha az elvégezendő munka kiegészül valamilyen eszköz, például szoftver támogatással.  A plusz nyomás gyakorlása a meglévő emberek sajnos nagyon gyakori, veszélye pedig a fenyegető felmondás.

Meglévő munkaerő képzése.
Több vezető gondolkodik úgy például a feldolgozóiparban, hogy ha egy mérnök használt már valamilyen szoftveres megoldást, akkor az összes többi programot is tudja oktatás nélkül használni. Így sajnos nem alapvető az a gyakorlat, hogy a kollégákat elküldjék valamilyen iparági képzésre, pedig a munkavállalók tanításába fektetett anyagi ráfordítás akár már rövid távon, hatványozottan megtérül.

Atipikus foglalkoztatási formák.
Az atipikus foglalkoztatási forma azon munkarendeket foglalja magába, amelyek a munkaviszony tartamától, a munkavégzés helyétől, a munkavégzés teljesítésétől, a foglalkoztatás idejétől és hosszától eltérnek a hagyományos munkarendtől. Ilyen foglalkoztatási forma:

 • határozott idejű munkaviszony
 • behívás alapján történő munkavégzés
 • munkakör megosztás
 • több munkáltató által létesített munkaviszony
 • távmunka végzés (home office)
 • bedolgozói munkaviszony
 • köztulajdonban álló munkáltató munkaviszonya
 • vezető állású munkavállalók
 • cselekvőképtelen munkavállalók munkaviszonya

Innovatív technológiák beszerzése.
Míg a meglévő munkavállalók munkaterheit bevallottan az ipari szereplők 26,5 százaléka növelte, addig olyan munkaerőigény-csökkentő beruházásokat, mint például az alkalmazottak képzése vagy innovatív technológiák beszerzése, csupán 24,5 százalék vitt véghez.
A robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az automatizáció különböző formáinak alkalmazása egyre több iparágban terjed. Ez a folyamat egyrészt egyre több előnnyel jár az azokat alkalmazó vállalatok számára, másrészt egyet jelent számos foglalkozás megszűnésével. Ráadásul nem csak a fizikai munkásokat veszélyezteti az új ipari forradalom, hanem a szellemi munkát végzők feladatait is.

A Pentatrade olyan robotizációs megoldások kivitelezését vállalja, amelyek standardizált munkakörökben váltják fel az embereket, lemásolják az emberi tevékenységet. Előnyük, hogy egy szoftverrobot napi 24 órában képes dolgozni, kevés hibát vét, sokkal gyorsabb az embernél, valamint 65%-kal gazdaságosabb mint az humán munkaerő. Egy szoftver robot bevezetéséhez nem kell megváltoztatni az informatikai környezetet, rugalmasan illeszthető bármilyen rendszerhez.

Olyan folyamatokat érdemes automatizálni, melyek:

 • gyakran ismétlődők
 • jelentős humán erőforrást kötnek le
 • végrehajtásuk demotiválja a munkatársakat
 • jól dokumentáltak
 • stabil üzleti alkalmazásokra épülnek
 • döntési pontok pontosan meghatározhatók
 • standard módon futnak le

Tovább vállalati megoldásainkhoz!