Olvasási idő: 5 perc

A folyamatautomatizálás a nagy vállalatok mellett már a KKV-k számára is valós alternatíva.

Első hallásra sokan arra gondolnak, hogy a szoftver robotizáció elsősorban a nagyvállalatok, sőt, a multinacionális óriáscégek számára lehet érdekes. Pedig az igazság az, hogy a robotizáció mára egyszerűen, alacsony beruházási költségek mellett is hozzáférhető a kisebb cégek számára is.

Megfelelő előkészítés és elemzés esetén ráadásul akár egy éven belül megtérülhet ez a befektetés. Az elmúlt években a gyártó, kereskedő és szolgáltató cégek között számos példa van, ahol eredményesen használták ezeket a megoldásokat. Ennek köszönhetően már az első évben megtérülést értek el.

A robotizáció terjedése egyébként világtrend. A Global Market Insights prognózisa szerint az RPA piaca 2024-re az Egyesült Államokban meghaladja az 5 milliárd dollárt. A Grand View Research pedig arra jutott, hogy az RPA globális piaca 2024-re elérheti a 8,75 milliárd dolláros plafont is. A hazai szakértők ebben látják az egyik lehetséges megoldást az egyre égetőbb munkaerőhiány enyhítésére is.*

Milyen területeken érdemes bevezetni?

A szoftver robotok egy kiváló kolléga, akivel garantáltan nem fogunk konfliktusba kerülni egy-egy stresszesebb időszakban. Szépen csendben végzi a dolgát és rengeteg munkafolyamatot vált ki eredményesen. Ilyen a számlák nyomtatása vállalatirányítási rendszerekből; bankkivonatok letöltése és könyvelése vállalatirányítási rendszerbe; rendelések lekezelése; ügyfelek folyószámla adatainak letöltése ügyfélkapuról, azokról kimutatások készítése és elküldése. A szoftver robot kiváló munkaerő egy termelő vállalatnál is, ahol nagy mennyiségű adatokat kell lekezelni. Ilyen például, amikor az excel fájlokból kell adatokat kinyerni és rögzíteni a vállalatirányítási rendszerünkbe.

Konkrét tevékenységekre lebontva néhány példa:

  • riportkészítés,
  • vevő/szállító pénzügyi folyamatok,
  • e-mailek, hivatalos dokumentumok automatikus feldolgozása,
  • űrlapok kitöltése,
  • adatrögzítés, illetve -feldolgozás,
  • standard könyvelési folyamatok,
  • bankkártyaletiltás,
  • inkasszó kezelése,
  • stb.

A robotizáció tehát minden olyan tevékenységnél, ahol nagy mennyiségű standard adatot dolgoznak fel manuálisan, hatékonyan és jelentős megtérülés mellett alkalmazható.

Mit nyerünk a bevezetéssel?

Egy átlagos cég esetében, bármelyik ágazatban vagy területen tevékenykedik, a működési folyamatok egy adott része néhány ritka kivételtől eltekintve biztosan automatizálható. A döntően manuális, repetitív, monoton, back office műveleteket végző munkatársak feladatai például tipikusan ilyen terület. A folyamatok automatizálásával akár 40-120 órányi adminisztratív munka kiváltható, így az emberi tevékenységből eredő hibák legnagyobb részét ki lehet iktatni. Sőt, a Grand View Research adatai alapján még a 65%-os költségcsökkenés sem irreális az RPA bevezetésének köszönhetően. A különféle szakértői becslések pedig 20-30%-ra teszik a robotizációval elérhető hatékonyságnövelést.

Cégünk több 30 éve bizonyít a vállalati IT rendszerek piacán. Nem hiába nyertük el a Tisztességes Vállalkozás Tanúsítványt, amelyet Partnereink pozitív véleménye alapján érdemeltünk ki. A Pentatrade olyan diplomás gazdasági és informatikai szakemberekből áll, akiktől a szoftveren túl, hatékonyságot növelő szakmai tudást kapsz a közös munka során.

*Forrás: Műszaki Magazin

Igényelje ingyenes tanácsadásunkat!