Az ipari termelésben már bevált gyakorlat a robotkarokkal megtűzdelt, hosszú gyártósorok mellett végzett emberi munka. A robotok hol önállóan, hol pedig az emberi munkaerővel összhangban veszik ki részüket a gyártási folyamatból. A robotizált gyártási eljárások előnyei többek közt a nagy fokú rendelkezésre állás, pontos munkavégzés és a bérköltségek tartós csökkenése.

Hasonló folyamat zajlik le jelenleg az informatikai piacon. Ahogy a XX. század folyamán elhelyezkedtek a szalag mellett a robotok a XXI. század a számítógépünk mellé “ülteti” le őket. Itt RPA-nak (Robotic Process Automation) vagyis robotizált folyamat automatizálásnak nevezzük.

Mi is pontosan az RPA?

Amíg a fizikai világban valódi robotok váltják / egészítik ki az emberi munkavégzést, addig az informatikai környezetben szoftver robotokat állítanak hadba hasonló célokkal. Tehát az RPA a szabványosítható folyamatok szoftver robotokkal történő megvalósítása az emberi tevékenységek lemásolásával.

Mire képesek a szoftver robotok?

A szoftver robotok gyakorlatilag számítógépes programok (szolgáltatások), amelyek eltárolják és emulálják az emberi munkavégzést a vállalati informatikai rendszerekben az üzleti folyamat végrehajtása érdekében. Képesek szinte valamennyi olyan feladatot elvégezni, amelyek a vállalat informatikai rendszerén belül történnek.

Néhány konkrét példa

  • bejelentkezni bármilyen lokális, vagy felhős alkalmazásba
  • kapcsolódni különböző IT rendszerek interfészeihez
  • adatok másolására és beillesztésére alkalmazások között
  • Microsoft office programok kezelésére
  • e-mailek és csatolmányaik megnyitására
  • adatok beszerzésére, frissítésére az internetről
  • számítások végzésére, riportolásra
  • GDPR kompatibilis megoldások kezelésére

Mindezek ismeretében elmondható, hogy a robotizáció szinte valamennyi informatikai területen képes segítséget nyújtani a vállalati folyamatok gördülékeny működtetésében.

Folyt köv.: Következő bejegyzésünkben a robotizálás mellett szóló érvekről és alkalmazási területeiről lesz szó.