Ha vállalatirányítási rendszer bevezetése előtt állsz, vagy gondolkozol a korábbi lecserélésén, akkor feltétlenül olvasd el ezt az összefoglalót!

Egy új vállalatirányítási (ERP) szoftver bevezetése nagy projekt. Időt, pénzt és sok emberi erőforrást kell rááldozni.

De ha a megfelelő megoldás, megfelelő módon kerül kialakításra, akkor számottevően növeli a termelékenységet, és valódi előnyöket hoz a vállalkozás számára.

Mire figyelj, és hogyan csökkentsd a felmerülő kockázatokat?

Kezdetnek gondold át ezt a 6 fontos szempontot!

  1. Elkötelezettség!

Egy új rendszer alapvetően megváltoztatja vállalkozása működését – természetesen, hisz pont ez a lényeg. De ahhoz, hogy elégedett lehess a végeredménnyel, minden résztvevőnek a projekt mellé kell állnia! Ez sokszor nem is olyan egyszerű!
Az elkötelezettség pedig a legfelső szintről indul! Példát kell mutatni az alkalmazottaknak. Törődni kell azokkal, akiknek a feladatai meg fognak változni. Fontos a nyílt és folyamatos kommunikáció!

  1. Változáskezelés!

A változásmenedzsment egy összetett folyamat. Van pszichológiai, technológiai és folyamatszervezési oldala is. Egy rendszer bevezetésének biztosan. Legyen az ügyviteli, gyártási, raktárkezelési megoldás… Az emberek általában eredendően ellenállnak a változásoknak, különösen akkor, ha az megváltoztatja a munkájukat. Átmenetileg a teljesítményük is csökkenhet. Tájékoztatni, oktatni, támogatni kell a munkatársakat, és minden felmerülő problémát, aggodalmat kezelni szükséges. Legyen megnevezve az a vezető, akihez fordulhatnak a kérdéseikkel.

  1. Mi lesz a korábbi adatokkal?

A cég eddig is számtalan adattal, esetleg rendszerrel dolgozott. Az új vállalatirányítási rendszer bevezetése előtt meg kell tervezni a korábban keletkezett adatok és dokumentumok kezelését. Egyszerűen hangzik, de egyáltalán nem az!
Fel kell térképezni, hogy jelenleg mi, hol, milyen formában található. Szükséges egy adattisztítás, hogy csak a szükséges és releváns dolgokat vigyük tovább, ami elavult, vagy a későbbiekben szükségtelen, azt ki kell szűrni. Csak ezek után lehet az adatmigráció technikai megvalósítását megtervezni.

  1. Projekt tervezés

Egy rendszer bevezetését könnyen alul lehet becsülni. Sok vállalkozás, mind a kkv-k, mind a nagyobb vállalkozások esnek abba a csapdába, hogy alábecsülik, mennyi időt és pénzt vesz igénybe egy új ERP-re való átállás. Valószínűleg készült egy idő és költség becslés, de ritkán elég részletes. Ki kell térni a munkatársaink erőforrásainak felhasználására, az esetleges változtatások kezelésére is, és arra, hogy a projektet hogyan fogjuk összehangolni az alaptevékenységgel. Mindenképp szánj időt arra, hogy a beszállítóval közösen reális és részletes projektterv készüljön. Ne feledkezz meg a felelősök megjelöléséről sem!

  1. Projektmenedzsment

Kell egy dedikált projektvezető! Nem, nem csak a beszállítónál, hanem a cégen belül is. Nem egy kapcsolattartóról beszélünk, hanem döntési jogokkal felruházott, elegendő erőforrással rendelkező vezetőről, aki a projekt fázisain végigvezeti a vállalatot. Képes az erőforrások szükség szerinti átcsoportosítására, a projekt folyamatos felügyeletére.

  1. Szkóp változások

Számíts arra, hogy lesz ilyen! Egy olyan vállalatirányítási rendszer kerül bevezetésre, ami új a cég számára. A legjobb tervezés esetén is elő fog fordulni a projekt során, ahogy a cég ismerkedik a leendő rendszerrel, újabb részletek lesznek világosak, adnak további ötleteket, olyan modulokra, funkciókra derül fény, amiről nem tudtál. Ezzel nincs is semmi gond. Azonban fel kell rá készülni, és alaposan átgondolni, hogy mely változásokat érdemes átvezetni a projekt terven, és melyeket nem, hiszen az idő és költség kereteken is változtatni fog.

Mi, a Pentatrade-nél egy jól skálázható, kisebb és nagyobb vállalatokra is testreszabható, már sok országban bizonyított vállalatirányítási rendszert tudunk neked megmutatni. A MAGO4 megoldást egyszerűen integráljuk más rendszerekhez, vagy akár egyedi megoldásokkal is kiegészítjük, ha szükséges. Nézd meg, mielőtt döntést hozol!
Kérj egy ingyenes, kötelezettség mentes konzultációt és MAGO4 szoftverbemutatót most!

Írj nekünk üzenetet ITT, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Vállalatirányítási megoldásunkról pedig ITT olvashatsz bővebben!