2019-ben már 600+ milliárd forintért vásároltunk online. Ez 43 millió rendelést jelent itthonról – és 17 milliót külföldről. A 2020-as vírus és karantén pedig még inkább felgyorsította ezt a trendet. Olyanok is elkezdtek online vásárolni, akik eddig sosem tették. Ezért valós a kijelentés, hogy az e-kereskedelem talán a legjövedelmezőbb online vállalkozás fajta.

Az egyik legfontosabb értékesítési trend 2022-ben is a teljes automatizáció.

Nagyon jól szemlélteti ezt például az elektronikus kereskedelem raktározási szokásai, amelyből jelenleg 3 féle logisztikai megoldás létezik:

 1. Saját logisztika
 2. Fulfillment
 3. Dropshipping

Míg 10 éve a saját logisztika és raktározás volt a legnépszerűbb megoldás – ma már sokkal felkapottabb a fulfillment (fulfillment cég raktároz, szállíttat helyettünk), illetve a dropshipping (a gyártó vagy beszállító raktároz).

Az automatizáláshoz tartozik még:

 • Termékek automatikus listázása csatornán
 • A magas kockázatú rendelések automatikus azonosítása és törlése
 • Készlet-figyelmeztetések beütemezése
 • Automatikus kosárelhagyási és egyéb email kampányok
 • Készletek automatikus felhalmozása a nagyobb események előtt (pl.: Black Friday)

Egy másik trend a vásárlói mintázatok és profilozás fejlődése. Ezt jól szemlélteti az Amazon anticipatory shipping módszere, amely elemzi a vásárlói mintázatokat és adatokat, és ez alapján az adott vásárlóhoz legközelebbi raktárba szállítja a termékeit még azelőtt, hogy a vásárló bármit is megvásárolt volna.

Végül a környezettudatosságot is érdemes kiemelni. Ide tartozik a környezetbarát ellátási lánc kialakítása, a zero-waste csomagolás, vagy a fenntartható gyártás.

A következő 10 évben hatalmas teret fog nyerni még:

 • raktárak robotizációja
 • mesterséges intelligencia
 • Okos óráról történő vásárlások

Az automatizálás első lépése a támogató szoftveres megoldások bevezetése. Egy CRM rendszerrel kiválóan tudjuk támogatni perszonalizált marketing kampányainkat, egy dokumentumkezelővel automatizálhatjuk számla-, illetve szerződéskezelési folyamatainkat, a szoftverrobotok segítségével ki tudjuk váltani a standardizált és időigényes emberi tevékenységeket annak érdekében, hogy kiszolgálhassuk ügyfeleink egyedi igényeit.

Forrás: targeter

Tovább az automatizációt támogató vállalati megoldásainkhoz!

Igényelje ingyenes tanácsadásunkat!