A vállalkozásodban vagy a munkahelyeden is vannak olyan ismétlődő, unalmas, időrabló feladatok, amelyek helyett sokkal „értelmesebb”, kreatívabb, hasznosabb tevékenységet is lehetne végezni? Biztosan vannak ilyenek, de „valakinek ezt is meg kell csinálni”! Biztos??

Igazából tudunk jobbat! Robotoljon az, aki bírja az ilyet!

Az üzleti folyamatok robotizálása gyorsan terjed a vállalatok körében. Írtunk róla múlt évben is. (itt)

Mostanra a Pentatrade-nél is sokkal több tapasztalat és ügyfél-visszajelzés áll rendelkezésünkre. Ezek alapján javasoljuk, hogy azok a vállalatok, amelyek még nem használják ezt a lehetőséget, mindenképpen tekintsék át működési folyamataikat abból a szempontból is, hogy szoftverrobotok használatával milyen előnyökre tudnának szert tenni.

Az átgondoláshoz segítség lehet, ha tudjuk, hogy mire képes egy ilyen megoldás. Az RPA használatának előnyei:

 • az emberi hibák minimalizálása
 • az idő- és költségmegtakarítás hosszú távon
 • az ügyfélélmény javítása
 • a folyamatok átfutási idejének számottevő csökkentése

Mindez természetesen hozzájárul az üzleti eredmény javításához.

Öt példa a leggyakoribb alkalmazási területekről

   1. Pénzügyi folyamatok: Az RPA rendszerek hatékonyan kezelhetik azokat a pénzügyi folyamatokat, amelyek manuális adatrögzítést, tranzakciók végrehajtását vagy jelentések készítését igénylik. Képesek automatizálni a banki tranzakciókat, a számlaegyenlegek ellenőrzését és a számlák fizetését.
   2. Emberi erőforrások: Az RPA rendszerek az emberi erőforrások területén is hatékonyan alkalmazhatók, például a jelöltek kiválasztása, a jelentkezők értékelése és a munkaszerződések előkészítése terén. Automatizálhatja a személyes adatok rögzítését, az értékelőkkel való kommunikációt és a munkaszerződések kiállítását.
   3. Ügyfélszolgálat: A szoftverrobotok képesek automatikusan válaszolni az ügyfelek által küldött e-mailekre, chatbotok segítségével kommunikálni és az ügyfelek személyes adatait rögzíteni az adatbázisban.
   4. Készletkezelés: Hatékony készletkezelési folyamatok alakíthatók ki a segítségükkel. Emberi beavatkozás nélkül képesek frissíteni a raktárkészletet, kezelni a szállítói számlákat és figyeli a készleten lévő termékek különböző paramétereit.
   5. Adatgyűjtés és -feldolgozás: Az RPA rendszerek nagy mennyiségű adat gyűjtését és feldolgozását is képesek végrehajtani. Megoldják az adatok automatikus előfeldolgozását és az adatbázisba való rögzítését, ami lehetővé teszi az adatelemzést és a döntéshozatalt.

Az RPA rendszerek nagy előnye továbbá, hogy képesek nagy mennyiségű adat kezelésére és feldolgozására, így csökkentve az emberi beavatkozás szükségességét.
Ebből adódik, hogy minden olyan vállalat számára előnyös (vagy lassan elkerülhetetlen?) amelyeknek nagy mennyiségű manuális feladatot kell elvégezniük valamilyen adatokon.

Hogyan kell elképzelni egy RPA-s megoldás kialakítását?

Az RPA fejlesztési folyamat magában foglalja az üzleti folyamatok elemzését és az RPA rendszerre vonatkozó követelmények megfogalmazását. A fejlesztés során a szoftverfejlesztők megalkotják a rendszer architektúráját, implementálják a szükséges algoritmusokat és tesztelik a rendszert. Fontos kiemelni, hogy a klasszikus informatikai rendszerek legtöbbjéhez képest, az RPA rendszerek sokkal könnyebben-gyorsabban integrálhatók a meglévő rendszerekhez. Így a vállalatok nem kell, hogy teljesen átalakítsák a működésüket az RPA rendszerek bevezetése érdekében.

Az RPA rendszerek hatékonyabbá teszik a munkavégzést, csökkentik az emberi hibák kockázatát, és lehetővé teszik a munkatársak számára, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a kreatív és stratégiai feladatokra! Ez a munkavállalói elégedettséget növeli.

Tehát mindenre jó?

Nem! Az RPA fejlesztése és alkalmazása nem minden esetben megfelelő megoldás!
Csak azokban az esetekben alkalmazható hatékonyan, ahol a folyamatok jól strukturáltak, a szükséges adatok könnyen elérhetők és a szabályok világosak. Határozottan nem javasolt az alkalmazása olyan folyamatoknál, ahol az emberi döntési folyamatok és az emberi interakciók jelentős szerepet játszanak.

Összességében elmondható, hogy nagy lehetőséget jelent a vállalatoknak bármely iparágban, azonban körültekintést igényel a tervezése és a folyamatokba illesztése.

Ha máris vannak elképzeléseid, fordulj hozzánk bizalommal!
Ha még nincsenek konkrét igények, de úgy érzed, hogy érdemes a lehetőségeket világosabban áttekinteni, akkor a kapcsolatfelvételi formon (itt) várjuk jelentkezésedet egy 60 perces ingyenes online konzultációra, amely során szakértőnk segítségével kialakíthatod saját elképzelésedet a fejlesztési lehetőségekről.

Tovább vállalati megoldásainkhoz!