A motivált munkatársak közvetlenül összefüggenek a vállalat sikerével. A motiváció megfoghatatlan, nehezen mérhető és rendkívül nehezen kontrollálható, de nagyon könnyű táplálni, ha jól csinálják. Motiváció alatt azt a lelkesedést, energiaszintet, elkötelezettséget és kreativitást értjük, amelyet a munkavállaló napi szinten hoz a vállalatba. Az alkalmazottak motivációja arról szól, hogy a vállalat céljait magukénak érzi minden szereplő.

1. Munkavállalói motivációs felmérés:

Először is képet kell kapnod arról, hogy általában mennyire motiváltak az alkalmazottak. A munkavállalói felmérés itt a bevált módszer. Kérdezd meg azokat a belső és külső hatásokat, amelyek befolyásolják alkalmazottaid motivációját.

2. Rendszeres munkavállalói elégedettségi felmérések:

Az alkalmazottak elégedettsége számos tényezőtől függ, mint például: munkakörnyezet, infrastruktúra, feladatok és felelősségek stb. A munkavállalói elégedettségi felmérések elvégzése segít megérteni és reagálni az esetleges elégedetlenségekre. Ha az alkalmazottak általános elégedettsége meglehetősen alacsony, akkor feltételezhető, hogy a motivációjuk is csorbát szenvedett. Ezért érdemes rendszeresen végezni munkavállalói felméréseket.

3. Jól végzett munka? Elismerés:

Az elismerésnek nagy szerepe van a dolgozói motiváció növelésében. Hozzájárul az egészséges kötelék kialakításához a munkáltató és a munkavállaló között. Nemcsak alapvető megbecsülési szükségletünket elégíti ki, hanem az összetartozást is elősegíti. De: Az elismerést nem szabad túlzásba vinni. Ha minden nap hangsúlyozod, hogy milyen nagyszerű Excel-táblázat készült, nem lesz hatása.

4. Autonómia a bürokrácia helyett:

A mikromenedzsment a legrosszabb dolog, amit egy vezető tehet. Nem csak időigényes, hanem valóban nemkívánatos is. Ha bizonyos képességekkel rendelkező embereket vettél fel, hagyd, hogy végezzék a munkájukat, legyél segítő, ne gyám. Ez jelentősen csökkenti az alkalmazottak motivációját. Az emberek értékelik az autonómiát, ha megadják nekik a szabadságot ahhoz, hogy a maguk urai lehessenek. Erősítsd meg alkalmazottaid, kérdezd meg rendszeresen, mire van szükségük a munkájuk elvégzéséhez és kövesd nyomon az előrehaladást.

5. Teremts kellemes munkakörnyezetet: 

Az Ohio Állami Egyetem tanulmánya szerint a munkahelyi környezet nagy hatással van a hangulatra és az alkalmazottak motivációjára. Teljesen logikus tehát olyan munkakörnyezetbe fektetni, ahol a munkaerő heti 40-60 órát tölt.

6. Ötletversenyek népszerűsítése:

Engedd, hogy munkatársaid közvetlenül vegyenek részt céged sikerében, például ötletelés vagy innovációs versenyek kezdeményezésével. Ha munkatársaid úgy érzik, hogy értékes gondolatokkal járulhatnak hozzá a vállalat jövőjéhez, akkor természetesen motiváltabbak lesznek hosszú távon.

7. Karrierfejlesztés:

Minden munkavállaló számára elengedhetetlen az egyéni karrierfejlesztési terv, világosan meghatározott szerepekkel és felelősségekkel. Egy ilyen karrierterv segít nekik összpontosítani és erőfeszítéseiket egy elérhető cél felé irányítani. Ügyelj arra, hogy rendszeresen ülj le mindenkivel és szükség esetén módosítsd vagy bővítsd az egyéni karriertervet.

8. Rugalmasság:

Engedd, hogy alkalmazottaid saját életmodelljük alapján végezzék munkájukat. Vannak, akik szívesebben dolgoznak reggel 9 és 17 óra között, mások nem annyira; egyesek szeretnek minden nap az irodába jönni, mások inkább otthonról dolgoznak. Egyesek számára a munkába járás hosszú és fáradságos, ezért engedj meg egy ésszerű fokú rugalmasságot.

+1. Demotiváló, adminisztratív feladatok szoftveres kiváltása:

A robotizáció nagy előnye, hogy standardizálható, monoton munkafolyamatokat képesek kiváltani. Ez lehetővé teszi, hogy munkatársaink képességét ne fecséreljük rutin jellegű feladatok elvégzésére. Így ők is azt érzik majd, hogy adminisztratív feladatok helyett értékteremtő munkát végeznek.

Tovább RPA megoldásunkhoz!